Iz novine ,,DOMAĆA APOTEKA" br. 11 - Savet farmaceuta

Reuma ili kostobolja, kako je u narodu zovu, je oboljenje koje najčešće pogađa žene, a dežurni krivci su hormoni. Žene tri puta više od muškaraca ,,pate” od kostobolje. Bolest otežava kvalitet života, a ako se ne leči na vreme, može dovesti i do trajnih posledica i invaliditeta.

Postoji nekoliko vrsta reumatskih bolesti:
reumatoidni artritis, sistemski eritemski lupus i sistemska skleroza - autoimune bolesti i fibromijalgija, koja spada u neurološka oboljenja.

Kod autoimunih bolesti imuni sistem napada sopstvena tkiva. Kod reumatoidnog artritisa pretpostavka je da ženski polni hormoni imaju ulogu u nastanku i razvoju autoimunosti.

Sistemski eritemski lupus može zahvatiti bilo koji organ, manifestuje se od najlakših oblika , koji zahvataju kožu i nokte do najtežih formi koje zahvataju bubrege, pluća, krvne sudove...Tada se mora sprovesti imunosupresivna terapija.

Reumatoidni artritis najčešće zahvata zglobove šaka i stopaala, mada može oštetiti bilo koji zglob ili organ. Glavni snmptom je jak bol u zglobovima, praćen otokom, crvenilom i jutarnjom ukočenošću, koja obično traje duže od pola sata. Za lečenje postoji čitav niz efikasnih lekova.
Sistemska skleroza je najteža forma, jer zahvata ne samo zglobove nego i srce, pluća, bubrege.
Genetska predispozicija je bitan faktor za nastanak reume, kao i izloženost hladnoći, prehladama, virusima i bakterijama, način ishrane i fizički stres.
Simptomi se manifestuju bolom u tetivama, mišićima i zglobovima, javlja se otok i crvenilo na koži.

Kako pacijenti mogu sebi da pomognu? Veoma je važno uspostavljanje poverenja između pacijenta i reumatologa. Najbolje je da pacijent ima svog reumatologa koji će pratiti tok bolesti i po potrebi uvoditi promene u terapiji.
Jako je bitno da se lekovi uzimaju redovno, na način na koji su propisani, jer to smanjuje rizik od pogoršanja bolesti.